Sports-f(x): gymification in de sport

November 4, 2019

Om mensen gemotiveerd te houden in sporten gaat het nieuwe bedrijf Sports-f(x) gymification toepassen in de sport. In het Demonstrator Lab op de VU heeft het bedrijf zijn eerste product Strike-f(x) ontwikkeld, een bokszak die de kracht, positie, frequentie en snelheid van al je trappen en stoten kan meten.

Gamification
“Ja, we weten het wel, veel te veel mensen sporten niet of veel te weinig en de gevolgen zijn verontrustend. Maar hoe komt het dat de sportschool dan ook zo ontzettend saai is, terwijl iedereen verslaafd is aan de meest simpele spelletjes op de telefoon?” Voormalig personal trainer, Nilas van Woersem, en één-maand Basic Fit lid, Tim van der Vaart, vroegen zich af waarom de sportschool zo achter blijft in de tijd.

De helft van alle mensen die beginnen met sporten stopt binnen 6 tot 12 maanden. De grootste reden hiervoor is de verminderde motivatie. Vanuit de bewegingswetenschappen worden allerlei manieren verzonnen om mensen te blijven motiveren voor langere tijd. Een hele succesvolle manier, ontstaan vanuit de topsport en daarna vertaald naar de recreatiesport, is het meten en bijhouden van je prestaties (performance tracking). Het grote aantal apps en apparatuur die allerlei lichamelijke parameters en sport-gerelateerde variabelen meten blijft maar groeien. Een nieuwere trend is het toepassen van gamification in de sport. Een goed voorbeeld hiervan is Pokemon GO. Heb jij ooit tieners zoveel buiten zien lopen? Dit concept wordt beetje bij beetje toegepast in de fitnesswereld, onder de naam ‘gymification’.

Slimme bokszak
In het Demonstrator-Lab op de VU is het gloednieuwe bedrijf Sports-f(x) bezig om vooraan te staan in de gymification. Hun eerste product, Strike-f(x), is een bokszak die de kracht, positie, frequentie en snelheid van al je trappen en stoten kan meten. Strike-f(x) doet in principe hetzelfde voor vechtsporten als een roeimachine voor het roeien, of een loopband voor het hardlopen. Dit is heel interessant voor topvechters om net dat ene verschil te maken in de ring, maar ook voor de opkomende ‘fitboxing’ trend. Na een uur een boksles te hebben gevolgd wil je toch wel minstens weten wat je hardste stoot was, je positie in de ranglijst en het aantal calorieën dat je hebt verbrand? Als jij ziet dat die nieuweling beter scoort dan jij, dan ga je toch wel even wat meer agressie uiten op de zak. De Strike-f(x) heeft het afgelopen half jaar met succes in het Sportcentrum VU gehangen om feedback te ontvangen van de gebruikers.

Sportschool future proof maken
“Hiermee is de eerste, ‘performance tracking’ trend al bereikt. Maar daar stoppen we natuurlijk niet. Beetje bij beetje gaan wij Strike-f(x) omtoveren tot een bokstraining die net zo verslavend is als de spelletjes op je telefoon. Voor dit laatste zoeken wij nog ondersteuning! Ondertussen blijven wij met ons onderzoeksteam op de faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen studies uitvoeren naar gymification om tot nieuwe inzichten en innovaties te komen.”, aldus Nilas van Woersem. “Onder de naam Sports-f(x) hopen wij zo meerdere producten te maken die de sportscholen future-proof maken. Want als wij als volk meer moeten gaan bewegen, waarom zouden we dat dan niet zo leuk mogelijk maken?”

Meer weten? Ga naar de website van Strike-f(x)